journalistik mm

bøger

debat 

og artikel

foredrag 

konsulent-

ydelser

det tabte land

andre 

udgivelser

hjem

 

Kjeld Hansen:   Farvel til Grønlands natur

 

 

 

En mand i kajak med løftet harpun. En fanger, der kryber hen over isen bag et skydesejl. En kvinde der flænser en sæl med sin ulo. Alle kan se billedet for sig af den traditionelle grønlænder, der lever af og i balance med den omgivende natur. Kun få kender til den anden side af den grønlandske virkelighed, nemlig den enorme rovdrift på landets dyreliv. 

Formålet med denne debatbog af forfatteren og journalisten Kjeld Hansen er at dokumentere rovdriften på den unikke grønlandske fauna. Med tal fra Grønlands egne biologer påvises det, hvor omfattende ødelæggelsen allerede er.

Bogens påstand er at grønlænderne ikke lever bæredygtigt - og aldrig har gjort det i moderne forstand. Den fortæller om hvordan der i dagens Grønland jages, fanges og fiskes i så stort et omfang, at resultatet er stærkt formindskede bestande af næsten alle arter Fremskrives denne negative udvikling med blot 10-20 år, vil de fleste fangstdyrs skæbne være beseglet. 

Samtidig smides tusindvis af sælkroppe i havet efter skindet er trukket af, og hvalroskroppe får lov at ligge hen, når hovedet med de store tænder er skåret af. Forfatteren peger på dette store kødspild som et af de helt store og paradoksale problemer.

I bogen beskriver Kjeld Hansen nogle af årsagerne til at det er gået så galt. Han peger også på hvilke midler der skal til for at vende udviklingen. For den kan vendes, er hans påstand. Men det haster!  

Farvel til Grønlands natur er den første bog som sammenfatter denne påtrængende problemstilling. Og det på en måde så bogen kan læses af enhver, uanset forhåndskendskab. Bogen henvender sig til alle som interesser sig for og holder af Grønland eller har Grønland som deres studie- eller arbejdsfelt. Men ikke mindst må bogen vække opsigt blandt de politikere og embedsmænd i Danmark og Grønland, i hvis magt det står at forandre udviklingen gennem lovgivning og forvaltning, så også de kommende generationer kan få glæde og gavn af Grønlands natur.

Gads Forlag. 145 sider. Illustreret. Kr. 159, - Udkom den 26. september 2001.  Kan bestilles direkte fra forfatteren på gyldengroen@bog.dk eller tlf. 56 52 22 70.

Læs mere om bogen på dens engelske hjemmeside

 

Kjeld Hansen - Tåstrupvej 31, Tåstrup 4672 Klippinge - +45 56 52 22 70 - email